dilluns, 8 de juny del 2009

La Fundació Alícia, més que un laboratori de cuinetes

Dues paraules podrien resumir el que significa aquest nom de noia que lluny de trobar-se al país de les meravelles ho fa al país de la ciència i la cuina. Al país de la ciència i la cuina com una idea, un patrimoni, una necessitat i sobretot, un camí cap un nou concepte de cuina: innovadora, bona, sana, racional i ben presentada.

La Fundació Alícia, o el que és el mateix la fundació d’ALImentació i ciènCIA va ser creada l’any 2004 amb l’objectiu de investigar entre la relació de gastronomia i ciència i divulgar uns hàbits alimentaris adequats i saludables. La seu de la fundació es troba a Sant Benet del Bages i està avalada per grans cuiners i chefs com per exemple Ferràn Adrià, nomenat en diverses ocasions “el millor cuiner del món”, Carme Ruscalleda, Joan Roca o Ramón Freixa. El recolzament d’aquests a la iniciativa no ens ha d’estranyar ja que la fundació pretén ser l’avantguarda mundial de l’alimentació a través de la investigació. ‘Avantguarda’. Aquesta paraula en porta implícita una altre: Ferran Adrià. De fet ell és un dels principals assessors i president del consell d’aquesta entitat, la qual cosa atorga encara més prestigi a la Fundació Alícia.


A la Fundació Alícia a més de les col·laboracions entre reconeguts cuiners també es podrà gaudir de l’assessorament d’experts en ciència, nutrició, enginyeria agrònoma i medecina. Per això, tal com deia el jove chef Jordi Cruz, aquest centre s’ha convertit en “un lloc imprescindible per qualsevol cuiner que busqui alguna cosa més en els plats i on poder investigar la gastronomia des de totes les perspectives”. Tanmateix, no podem caure en l’error de pensar que aquesta cerca respon a la corrent que va crear Ferran Adrià. No respon a una moda, sinó que aquesta investigació i difusió vol ser un mitjà a través del qual s’aconsegueixi evitar els actuals problemes de salut derivats de la mala alimentació. En aquest mateix sentit, també es pretén millorar les condicions de vida d’aquelles persones que pateixen alguna mena de trastorn alimentari o malalties; per exemple celíacs o diabètics. Aquest interès pel benestar social es personalitza al consell assessor en el cardiòleg Valentí Fuster.

Val a dir, que tot i la seva curta trajectòria la Fundació Alícia ha passat a exercir una influència internacional ja que s’ha convertit en un referent en diversos sentits: crea consciència social sobre la importància de la gastronomia com un fet cultural i educatiu i, alhora genera idees innovadores sobre alimentació i cuina. Aquesta iniciativa, creada per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa està dirigida per Toni Massanés i té una clara vocació social. Un dels exemples d’aquesta vocació el trobem en l’estudi que la fundació va presentar el 18 de maig d’aquest any sobre l’aprofitament del cultiu de cítrics. Aquest estudi va ser efectuat conjuntament amb l’Observatori de la Alimentació del Parc Científic de la Universitat de Barcelona i exposa les possibilitats de treure el màxim rendiment al cultiu de cítrics per tal de potenciar el turisme a les terres de l’Ebre.

A part de les activitats dirigides al públic expert, La Fundació Alícia també es dirigeix als amateurs en matèria de fogons gràcies als “dilluns amb Alícia”. Que ningú es confongui. No es tracta d’una cita, sinó d’un variat programa de tallers relacionats amb ciència i cuina, salut i alimentació destinats a tota mena de coneixedors del món gastronòmic i agroalimentari.